Сайт в режимі тестування та наповнення
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку

НКЕК 18 вересня 2024 року прийнято рішення № 495 «Про віднесення РО та ВП до заборонених до ввезення та застосування на території України»

19 вересня 2024

До НКЕК звернулась Державна митна служба України щодо непоодиноких останнім часом випадків ввезення або пересилання на адреси громадян України радіообладнання нового типу «Router Dexnet» («Dexnet Node»), виробництва компанії «DEXNET Technologies» (Об'єднані Арабські Емірати). Це радіообладнання працює у смузі радіочастот 902-928 МГц (частоти мереж мобільного зв’язку), створюючи комунікаційну мережу. 

НКЕК разом з Українським державним центром радіочастот детально вивчили які це може нести ризики для роботи електронних комунікаційних мереж України і дійшли до висновку, що такі ризики суттєві, адже обладнання може створювати радіозавади мережам мобільного зв’язку.

Україна з 1947 року є членом Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) – спеціалізованої установи ООН у сфері глобального електрозв’язку, що визначає рекомендації в галузі електрозв'язку та радіо, а також регулює питання міжнародного використання радіочастот (розподіл радіочастот за призначенням та країнами).

Для упорядкування використання радіочастот, а також злагодженої роботи мереж електрозв’язку МСЕ умовно розділили земну кулю на три регіони (1-2-3) по групах країн.

Як видно на зображенні, Україна, разом з іншими країнами Європи, належить до Регіону 1. Країни американських континентів до Регіону 2, країни Азії здебільшого до Регіону 3. Розподіл радіочастот між цими трьома регіонами може не співпадати.

Таким чином, коли в країну, що належить до одного регіону, завозиться обладнання, що призначене для використання в іншому регіоні, існує високий ризик створення ним радіозавад місцевим мережам зв’язку. Ось чому не варто купляти радіообладнання через Інтернет з країн, які не належать до європейської частини.

В Україні вже траплялись масові випадки вчинення перешкод роботі мобільного зв’язку через завезення в Україну у 2018 році стаціонарних телефонних апаратів з безпроводовою трубкою стандарту DECT 6.0 (Handset Cordless Phone) та радіотелефонів стандарту DECT 6.0 (cordless phones), що працюють у смузі радіочастот 1920-1930 МГц, яка є смугою для надання послуг мобільного зв’язку 3G (UMTS). Ця продукція була призначена для введення в обіг та надання на ринку США і Канади. Тільки після внесення даного радіообладнання до переліку забороненого для ввезення та застосування на території України, вдалося зупинити погіршення якості зв’язку через радіоперешкоди на мережі одного з мобільних операторів.

Наразі НКЕК не допускає повторення подібної ситуації і закликає громадян уважно ставитись до користування радіообладнанням. Перед купівлею радіообладнання в мережі Інтернет або перебуваючи закордоном, слід ретельно вивчити його технічні характеристики та з’ясувати для яких груп країн (регіону МСЕ) це радіообладнання призначене.

*Для інформації: продукція «Router Dexnet» («Dexnet Node»)  виробництва компанії «DEXNET Technologies» призначена для введення в обіг та надання на ринку Сполучених Штатів Америки (Регіон 2 МСЕ).

Про НКЕК

Діяльність

Громадськості

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux